
Εθισμός στην άσκηση:
Ποιο είναι το «υγιές σημείο» που διακρίνει και προσδίδει δέσμευση για φυσιολογική κινητική δραστηριότητα / άσκηση, σε σχέση με τον εθισμό στην άσκηση;
Η υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας, αλλά η βελτιστοποίηση όλων των συνιστωσών της φυσιολογίας του ανθρώπου: σωματική, ψυχική και κοινωνική.
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη και πλήθος ευεργετικές επιδράσεις σε όλες αυτές τις πτυχές. Ωστόσο, ένα πρόσφατο άρθρο της Βρετανικής Ιατρικής Εφημερίδας «British Medical Journal 2017», περιγράφει το γεγονός, πώς ο εθισμός στην άσκηση μπορεί να έχει επιζήμιες σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η αφοσίωση και η αποφασιστικότητα είναι πολύτιμες ιδιότητες και χαρίσματα που απαιτούνται για να είναι επιτυχείς οι δράσεις στη ζωή του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της αθλητικής ικανότητας. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αφοσίωση και τον εθισμό.
Για να βελτιωθεί η αθλητική απόδοση, το συσσωρευμένο φορτίο εκπαίδευσης χρειάζεται να αυξηθεί ποσοτικά, για να παραχθεί μια υπερφόρτωση και ως εκ τούτου οι επιθυμητές φυσιολογικές και ενδοκρινολογικές προσαρμοστικές αποκρίσεις. Απαιτείται ολοκληρωμένη περίοδος εκπαίδευσης, ανάκτησης και διατροφής για την αποτελεσματική προσαρμογή. Η επαρκής ενεργειακή διαθεσιμότητα και η ποιότητα της διατροφής είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της υγείας και των επιθυμητών προσαρμογών. Στην παραπάνω γραφική παράσταση η στερεά μπλε γραμμή αντιπροσωπεύει μια κατάσταση ενεργειακού ισοζυγίου, όπου οι απαιτήσεις για αυξημένο φορτίο εκπαίδευσης αντισταθμίζονται από αντίστοιχη αύξηση της διαθεσιμότητας ενέργειας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για αθλήματα όπου το χαμηλό σωματικό βάρος προσδίδει ένα πλεονέκτημα ή ένα αισθητικό πλεονέκτημα, όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης σχετικής έλλειψης ενέργειας στον αθλητισμό (RED-S) έχει επιπτώσεις στην ενδοκρινική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της υγείας και των αθλητικών επιδόσεων.
Μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν σε μεγάλους όγκους άσκησης, τι διακρίνει ένα υγιές επίπεδο δέσμευσης από τον εθισμό στην άσκηση;
Μόνο οι φυσικοί παράγοντες είναι ανεπαρκείς: Όλοι όσοι ασχολούνται με υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης μπορούν να βιώσουν υπερβολικές βλάβες και διαταραχές στο ενδοκρινικό, μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Ομοίως, σε όλες αυτές τις ασκήσεις ατόμων, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι τα βασικά διακριτικά χαρακτηριστικά μεταξύ του υποκινούμενου αθλητή και του εξαρτημένου της άσκησης. Στην εξάρτηση από την άσκηση τα ανυπόφορα κίνητρα και η συναισθηματική σύνδεση με την άσκηση μπορούν να χαρακτηριστούν ως παράγοντες κινδύνου. Στην εξάρτηση από την άσκηση το κίνητρο για άσκηση οδηγείται από την εμμονή να συμμορφώνεται με ένα πρόγραμμα άσκησης, πάνω απ ‘όλα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις και συγκρούσεις στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς και αρνητικές συναισθηματικές εκδηλώσεις, όπως άγχος και ευερεθιστότητα εάν δεν είναι σε θέση να ασκηθούν, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαιότητας της άσκησης, ακόμη και αν κουραστεί ή τραυματιστεί ο «εξαρτημένος» και «εθισμένος» αθλητής –
ασκούμενος.
Έχουν περιγραφεί δύο κατηγορίες εθισμού στην άσκηση:
1. Ο πρώτος εθισμός στην άσκηση είναι ο καταναγκασμός να ακολουθηθεί ένα υπερβολικό πρόγραμμα κατάρτισης. Χωρίς εξισορρόπηση της πρόσληψης ενέργειας, η φυσική συνέπεια μπορεί να είναι μια σχετική έλλειψη ενέργειας, όπως υποδεικνύεται στο γράφημα με τη διακεκομμένη μπλε γραμμή.
2. Σε δευτερογενή εξάρτηση από την άσκηση, η κατάσταση εντείνεται από μια επιθυμία ειδικά για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αυτά τα άτομα συνειδητά περιορίζουν την πρόσληψη ενέργειας, σχεδόν αναπόφευκτα αναπτύσσοντας το πλήρες κλινικό σύνδρομο που περιγράφεται στο RED-S, σπρώχνοντάς τα προς τη θέση που υποδεικνύεται από τη διακεκομμένη μπλε γραμμή στο διάγραμμα. Αυτές οι καταστάσεις εξάρτησης από την άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου του RED-S.
Όπως περιγράφεται στην αρχή, υπάρχει ένα δυσδιάκριτο όριο μεταξύ του αφοσιωμένου αθλητή και του εξαρτημένου ασκούμενου στην άσκηση. Στην πράξη, πιθανότατα υπάρχει σταυρός. Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να ξεκινήσει με υγιή κίνητρα και θετική συναισθηματική σύνδεση με την άσκηση, η οποία μπορεί να γίνει πρωταρχικός εθισμός για να προσκολληθεί άκαμπτα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντί να δίνει έμφαση στο αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκπαίδευσης. Στην περίπτωση ενός αθλητή όπου το χαμηλό σωματικό βάρος είναι ένα πλεονέκτημα, είναι εύκολο να εκτιμήσουμε πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει δευτεροπαθής εθισμός στην άσκηση, όπου το κίνητρο για άσκηση γίνεται περισσότερο καθοδηγούμενο από την επιθυμία ελέγχου του βάρους, παρά της απόδοσης.
Προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι έχουν εξάρτηση από την άσκηση, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης άσκησης, αναγνωρίζοντας ότι ο εθισμός στην άσκηση έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της τρέχουσας και μακροπρόθεσμης υγείας. Επιπλέον, στην περίπτωση των αθλητών, μια πολύ-επιστημονική προσέγγιση είναι επιθυμητή για να βοηθήσει την ατομική επαν-εστίαση στον πρωταρχικό στόχο της κατάρτισης:
Να βελτιώσει τις επιδόσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, η συζήτηση θα πρέπει να διερευνήσει τροποποιήσεις στην άσκηση και τη διατροφή, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του RED-S στην υγεία και τις επιδόσεις.
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία και θεωρείται συνήθως ως θετική δράση και συμπεριφορά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της άσκησης σχετίζεται με την ποσότητα της κατάρτισης, την κατάλληλη διατροφή και το κίνητρο για άσκηση και υγιή δράση.
Βιβλιογραφία :
Addiction to Exercise British Medical Journal 2017
Clusters of Athletes
Sport performance and relative energy deficiency in sport British Journal of Sport Medicine 2017
Balance of recovery and adaptation for sports performance British Association of Sport and Exercise Medicine 2017
Optimal Health for all athletes Part 4 Mechanisms of RED-S British Journal of Sport Medicine 2017
Sports Endocrinology – what does it have to do with performance? British Journal of Sport Medicine 2017
Inflammation: Why and How Much? British Association of Sport and Exercise Medicine 2017
Wellness and Health Association…όλοι εμείς