Η εξέλιξη της εμπιστοσύνης

Το παιχνίδι της εμπιστοσύνης :

Πως την κερδίζεις και πως τη χάνεις ;
Πως την καλλιεργείς και πως την αφήνεις να σβήσει ;

Όλα ξεκινούν από το παρακάτω δίλημμα :
Η εμπιστοσύνη είναι ωραία, αλλά μπορεί να επιτρέψει σε άλλους να επωφεληθούν από εσάς – ή να σας εκμεταλλευτούν καθώς η υπέρμετρη εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε “απάτες – πλάνες”.
Μερικές φορές, η δυσπιστία είναι – έχει λογική!
Αλλά τώρα, τι θα συμβεί εαν παίξουμε αυτό το παιχνίδι ;

Είναι ένα παιχνίδι περίπου 30 λεπτών που οδηγεί με ασφάλεια σε συγκεκριμένα – τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα :

http://ncase.me/trust/

Επιστημονικά συμπεράσματα :

1. Η κακή επικοινωνία οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης.
2. Όσο η “επιφανειακή επικοινωνία” αυξάνεται στο επίπεδο των σύγχρονων μέσω ενημέρωσης και των social media, τόσο αυξάνεται και η δυσπιστία αλλά και η πορεία προς τη βαθιά – ουσιαστική επικοινωνία.
3. Ένα “λάθος” στην επικοινωνία αξίζει να συγχωρηθεί.
4. Πολλαπλά όμως λάθη, οδηγούν σε ανάλογες συμπεριφορές δυσπιστίας και εύλογων αντιδράσεων.
5. Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι σ εσένα… Αυτό δεν είναι μόνο η ηθική αλήθεια, αλλά και η ακριβής μαθηματική πραγματικότητα.
6. Χρειαζόμαστε 3 πράγματα που θα οδηγήσουν στην καλλιέργεια της εμπιστοσύνης :
α) Απαντήσεις απαγόρευσης δλδ η εμπιστοσύνη διατηρεί μια σχέση, αλλά προτού αυτή εξελιχθεί χρειαζόμαστε τη γνώση σε πιθανές μελλοντικές επαναληπτικές αλληλεπιδράσεις
β) Πριν η εμπιστοσύνη εξελιχθεί χρειάζεται να παίζονται μικρά παιχνίδια κοινής ανταμοιβής, όπου και οι δύο παίκτες να κερδίζουν
γ) Χαμηλό επίπεδο κακής επικοινωνίας. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο κακής επικοινωνίας, τόσο περισσότερο η εμπιστοσύνη καταρρέει
7. Βεβαίως όσο υπάρχει μια μικρή «κακή επικοινωνία», αυτό είναι ένα κίνητρο που καλλιεργεί και αναβαθμίζει την επιείκεια. Αυτός μάλιστα ο παράγοντας επηρεάζει πάρα πολύ την καλλιέργεια εμπιστοσύνης στο σύγχρονο κόσμο. Άλλοι παράγοντες που ενυπάρχουν είναι η φήμη, οι κοινές αξίες, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι πολιτιστικοί δείκτες κλπ κλπ κλπ
8. Το μεγάλο μάθημα όμως είναι το εξής : Η φύση του παιχνιδιού καθορίζει τη δράση των παικτών. Το πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ίδιο το περιβάλλον μας δομείται και δρα λειτουργικά εναντίον της εξέλιξης και της καλλιέργειας εμπιστοσύνης.
9. Αυτό μπορεί να φαίνεται ψυχρό, κυνικό ή αφελές – ότι δηλαδή είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας, αλλά είναι σημαντικό πάντα να θυμόμαστε ότι είμαστε το περιβάλλον των άλλων. Στην αρχή είναι το παιχνίδι, το πρωτόκολλο και οι κανόνες του, που ορίζουν τους παίχτες. Μακροπρόθεσμα όμως, είμαστε εμείς, οι παίκτες που καθορίζουμε το παιχνίδι.
10. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης. Να χτίσουμε – να δημιουργήσουμε σχέσεις. Να βρούμε νικητές και να συλλειτουργούμε μαζί τους κι εμείς σα νικητές. Να επικοινωνούμε με σαφήνεια.
11. Τότε, ίσως καταφέρουμε «να βγούμε απ τη δική μας τάφρο», ίσως καταφέρουμε «να σταματήσουμε να πυροβολούμε ο ένας τον άλλο», ίσως καταφέρουμε «να ξεκινήσουμε να δαμάζουμε το γορίλα μέσα μας»… Να καταφέρουμε να ζούμε και ταυτόχρονα να επιτρέπουμε στους άλλους ανθρώπους να ζουν…



Τιμωρούμαστε, από τις αμαρτίες μας όχι, για τις αμαρτίες μας Elbert Hubbard

Wellness and Health Association…όλοι εμείς