
Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι το Σύμπαν είναι οργανωμένο σε δομές που επαναλαμβάνονται με διαφορετικά μεγέθη. Το μικρότερο είναι μια απομίμηση του μεγαλύτερου και βρίσκεται σε άμεση σχέση με αυτό. Η δομή και η μορφή των ηλιακών συστημάτων ανεξάρτητα από την ποικιλία που παρουσιάζουν επαναλαμβάνεται στην δομή του ατόμου.
Αυτή περίπου είναι και η αρχή που διέπει την Ρεφλεξολογία. Μια αρχή που έγινε αντιληπτή από τον άνθρωπο ήδη στις αρχές της ύπαρξής του. Τότε που η αυτό-θεραπευτική ικανότητα του, υπαγορευόταν άμεσα από το «ασυνείδητο» το δικό του και των ομοίων του απανταχού της γης.
Οι πρώτες αρχαιολογικές αναφορές στην Ρεφλεξολογία γίνονται στις ανασκαφές στην Ανκμαχόρ στην Σαχάρα, όπου έρχεται στο φως ένας Πάπυρος στον τάφο κάποιων Ιατρών που χρονολογείται στο 2.330 π.Χ και όπου απεικονίζονται θεραπευτές να κάνουν Ρεφλεξολογία στα πέλματα ασθενών.
Πρόκειται για μια ήπια, α-φάρμακο και συμβατή με την οργανική φυσιολογία, παροχή υπηρεσίας, φροντίδας και υποστήριξης. Βασίζεται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη αντανακλαστική ιδιότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Αξιοποιεί και ταυτόχρονα αξιολογεί τα αντανακλαστικά και τις αντανακλαστικές ιδιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης.
«Η ειδική Ρεφλεξολογική παρέμβαση σε ειδικά σημεία για την αξιολόγηση και αποκατάσταση ανισορροπιών και δυσλειτουργιών…»
Η Ρεφλεξολογία συχνά συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες και πρακτικές όπως η πιεσο-θεραπεία, το shiatsu, η yoga, το tai chi κλπ. και συχνά περιλαμβάνει τα χέρια καθώς και άλλα μέλη ή ζώνες του σώματος· όχι μόνο τα πόδια. Η ρεφλεξολογία, με την ιδέα της ότι υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ ειδικών σημείων πίεσης και της ροής του τσι στα διάφορα όργανα, φαίνεται να είναι μια παραλλαγή της πιεσο-θεραπείας. Η θεραπεία πολικότητας, μια παραλλαγή της Ρεφλεξολογίας, αντικαθιστά την εναντίωση του γιν με το γιανγκ με τις θετικές/αρνητικές φορτίσεις των μερών του σώματος (το δεξί μέρος του σώματος είναι θετικά φορτισμένο). Η Ρεφλεξολογία επαναφέρει την ισορροπία της ενέργειας. Στη θεραπεία πολικότητας, το πέλμα είναι ένα μόνο από τα πολλά σημεία κλειδιά για τεχνικές και χειρισμούς.
Ένας λόγος που η Ρεφλεξολογία στα πέλματα μπορεί να είναι τόσο ευχάριστη και που σχετίζεται με σημαντική βελτίωση στη διάθεση κάποιου, είναι ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα πέλματα βρίσκεται δίπλα στην περιοχή που συνδέεται με τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να υπάρχει κάποια νευρωνική επικάλυψη. Ο νευροεπιστήμονας V.S. Ramachandran έγραψε για ένα άτομο του οποίου είχε ακρωτηριαστεί το ένα πόδι και που βίωνε οργασμό στα φαντασματικό του πέλμα (1998: 36-37). “Στους χάρτες σώματος του εγκεφάλου, τα γεννητικά όργανα είναι δίπλα στο πέλμα” σημειώνει, και εικάζει ότι αυτό μπορεί να εξηγεί και τα φετίχ που έχουν κάποιοι με τα πόδια.