Η φυσιολογία της μνήμης

Μνήμη ονομάζουμε την ικανότητα των ζωντανών οργανισμών να διατηρούν και να χρησιμοποιούν την αποκτηθείσα μνήμη. Η μνήμη είναι μια σύνθετη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να αποτυπώνει την πραγματικότητα και συγχρόνως να την αποθηκεύει και να την επαναφέρει. Η μνήμη είναι ο πυρήνας της προσωπικής μας ιστορίας. Αναφέρεται στο παρελθόν, μας προετοιμάζει για το μέλλον και μας βοηθά να βιώσουμε το παρόν.

Σε σχέση με τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ανάμνηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι ερευνητές ανακάλυψαν το εξής»: Κατά την ανάκτηση πληροφοριών / μνημών, σχετικά με ένα οπτικό γεγονός, ο εγκέφαλος επικεντρώνεται πρώτα στο κεντρικό νόημα (big picture), και μόνο αργότερα υπενθυμίζει και ανακαλεί πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Σε σχέση με τη μνήμη λοιπόν, ο εγκέφαλος βλέπει «πρώτα το δάσος και μετά το κάθε ξεχωριστό δέντρο»…
Αυτό είναι αντιστρόφως αντίθετο με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις εικόνες όταν τις συναντά αρχικά, όπου πρώτα εστιάζει στις λεπτομέρειες και μετά σχηματίζει τη συνολική εικόνα.

Ακόμη : “Γνωρίζουμε ότι οι αναμνήσεις μας δεν είναι ακριβή αντίγραφα των πραγμάτων που βιώσαμε αρχικά”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης ο Δρ Juan Linde-Domingo, ερευνητής της Σχολής Ψυχολογίας / Κέντρου για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
«Η μνήμη είναι μια διαδικασία ανακατασκευής, μεροληπτική από την προσωπική γνώση και τις ατομικές απόψεις του κόσμου – μερικές φορές θυμόμαστε ακόμη και γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ!».
Εν κατακλείδι : Αν και οι μνήμες μας φαίνεται να εμφανίζονται στο «εσωτερικό μάτι» μας ως ζωντανές εικόνες, τελικώς, δεν είναι απλά στιγμιότυπα από το παρελθόν, αλλά ανακατασκευάστηκαν και έγιναν προκατειλημμένες υποκειμενικές αναπαραστάσεις».
Μπορεί όλοι να είχαμε την ίδια εμπειρία, να βιώσαμε το ίδιο φαινομενικό γεγονός, τελικώς όμως το ανακαλούμε σαν ανάμνηση, εντελώς διαφορετικά – υποκειμενικά – εξατομικευμένα

Wellness Health Academy…όλοι Εμείς