Ανατολική Φιλοσοφία & Αποκατάσταση

Πρότυπος ειδικότητα στην οποία έχουν επιλεγεί μια σειρά από τεχνικές και παρεμβάσεις που προέρχονται από τα κράτη της ανατολής όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϋλάνδη και η Κορέα. Οι τεχνικές που θα διδαχτούν είναι: το shiatsu, οι βεντούζες, η ομαλοποίηση με στεγνές βελόνες, η moxa, η shirodara, τα marma points & άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, από την Ινδία, κ.λπ.

  1. Τι είναι το Σιάτσου (Shiatsu).
    Σιάτσου, στα ιαπωνικά, σημαίνει «πίεση με τα δάκτυλα». Είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζει τη θεωρία της στην Παραδοσιακή Κινέζικη και Γιαπωνέζικη Ιατρική, όπως και ο βελονισμός.
    Το Σιάτσου λοιπόν είναι μια μέθοδος που στοχεύει στη διασφάλιση και τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας, ενεργοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση το εγγενές σε κάθε οργανισμό θεραπευτικό δυναμικό, ενώ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματά του παίζει το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή.
    Κάθε ενόχληση, σύμπτωμα ή ασθένεια δείχνει, κατά τη θεωρία του σιάτσου, μια ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια του ατόμου.
    Ο ασκών χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τους αγκώνες ή τα γόνατα για να εφαρμόσει πιέσεις αλλά και άλλες τεχνικές (διατάσεις κ.α.) στους «μεσημβρινούς», τα «κανάλια» μέσα στα οποία ρέει η ενέργεια σε όλο το σώμα.
    Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας και στην ανακούφιση των ενοχλήσεων, προάγοντας έτσι αυτό το αίσθημα ευεξίας, σωματικής και ψυχικής, που συνδέεται με την υγεία.
    Μία συνεδρία σιάτσου συνήθως διαρκεί 50-60 λεπτά και γίνεται με τον δεχόμενο την αγωγή ντυμένο με άνετα ρούχα και ξαπλωμένο – ως επί το πλείστον – σε ένα στρώμα (φουτόν) στο πάτωμα.
  2. Βεντούζες.
    Σε αυτή την ειδικότητα ο θεραπευτής χρησιμοποιεί παράλληλα βεντούζες διαφόρων ειδών και μεγεθών για το «άνοιγμα» των καναλιών και των κέντρων ενέργειας, όπως από τα πανάρχαια χρόνια οι ανατολικοί λαοί πιστεύουν. Η εφαρμογή βεντουζοθεραπείας είναι μια ειδική τεχνική που χρειάζεται προσοχή, εκπαίδευση για να αποφευχθούν οι αντενδείξεις, και υψηλό βαθμό συνείδησης.
  3. Ayurveda
    Η Αγιούρ-βέδα (Ινδική Ιατρική) ετυμολογικά σημαίνει «η γνώση της ζωής» και χρησιμοποιεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, τεχνικές χειρομαλάξεων για την χαλάρωση των μυών, την απελευθέρωση των εντάσεων του σώματος και την συνολική εξισορρόπηση, ομαλοποίηση και αποτοξίνωση.
    Αγιουρβέδα, η επιστήμη της γνώσης, η επιστήμη της ζωής. Ο άνθρωπος, η φύση και ο Κόσμος είναι το ίδιο και το αυτό. Όταν η νόηση διαταράσσεται, το σώμα υποφέρει. Όταν το σώμα υποφέρει, διαταράσσεται η νόηση. Σημαντικό ρόλο για την ισορροπία της νόησης και του σώματος παίζουν οι σωματότυποι, στα σανσκριτικά Doshas (VATA-PITTA-KAPHA).
    Στην θεωρία της, η αγιουρβέδα μάς αναφέρει ότι στην φύση υπάρχουν 5 στοιχεία και 3 ενέργειες που τα επηρεάζουν. Τα στοιχεία είναι: o χώρος, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη. Αντίστοιχα, οι ενέργειες είναι: 1. H ενέργεια vata, που περισσότερο ταιριάζει στο χώρο και στον αέρα. 2. Η ενέργεια pitta που είναι η ενέργεια της φωτιάς 3. Η ενέργεια kapha που συνδυάζεται με το νερό και τη γη.
  4. Ομαλοποίηση με στεγνή βελόνα –βελονισμός.
    ..ονομάζεται μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής (πηγή : wikipedia)
    Πρόκειται για μία πανάρχαια θεραπευτική μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Ο Βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Κοιτίδα της αρχαίας αυτής τέχνης θεωρείται η Κίνα. Από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι στην ιστορική περίοδο 2698 και 2599 π.Χ. ήκμασε ένας σπουδαίος πολιτισμός στην περιοχή του κίτρινου ποταμού που παρήγαγε μεγάλες ανακαλύψεις σε επιστήμες και τέχνες.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εικοσαετία έχουν γραφτεί σε δυτικά περιοδικά πάνω από 5.000 ιατρικές μελέτες που αφορούν στο Βελονισμό ενώ έχουν εκδοθεί εκατοντάδες βιβλία που εξετάζουν τη “μυστηριώδη” φύση του.
    Στο Βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν “σημεία βελονισμού” με σκοπό:

    • Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας.
    • Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό.
    • Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο.
    • Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση.
    • Να καταπολεμήσουμε τη παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό.
    • Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.
  5. SUJOK
    ΤΟ SUJOK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
    Το SUJOK αποτελεί μια μέθοδο πρόληψης & αποκατάστασης που χρησιμοποιεί τα άνω και κάτω άκρα για να επιτύχει αυτό – θεραπευτικά αποτελέσματα. Στα Κορεάτικα η λέξη “SU” σημαίνει χέρι και η λέξη “JOK” πόδι.
    Έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί μια μέθοδο ανώδυνη, απλή, αποτελεσματική και ασφαλή. Είναι εύκολη στη διδασκαλία και τα αποτελέσματά της συχνά είναι θεαματικά. Προσομοιάζει με τη Ρεφλεξολογία αφού στις παλάμες και στα πέλματα, υπάρχουν ενεργά σημεία προβολών όλων των ανθρωπίνων οργάνων, μυών, αρθρώσεων κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το SUJOK να καλύπτει το σύνολο των ασθενειών ή παθήσεων, σε χρόνια ή οξεία μορφή.
    Δεν εμπεριέχει επικίνδυνα σημεία και η χρήση της είναι ενδεδειγμένη τόσο από νοσηλευτικό προσωπικό όσο και απλούς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν μόνοι τους την υγεία τους.